Nieuws

'Wat kan mij helpen' - meldingsbereidheid seksueel geweld

Campagne helpt mensen die seksueel geweld meemaken sneller hulp te zoeken

Voelt een seksuele ervaring niet oké? Je kunt er direct iets mee

Een ongewenste seksuele ervaring doet veel met je. Je kan je daarna bang of verward voelen. Vaak schieten allerlei gedachten en vragen door je hoofd. Je kan je schamen voor wat er is gebeurd, je afvragen of je het er zelf naar hebt gemaakt of je snapt niet waarom je reageerde zoals je deed. Ook kan je bang zijn voor de reacties van de mensen om je heen. En wat als je een SOA hebt opgelopen of misschien zelfs zwanger bent? Het liefst zou je die nare gebeurtenis zo snel mogelijk vergeten. Maar daarvoor is dat wat jou is overkomen te ingrijpend. Of het nu ongewenste intieme betastingen van je coach of leraar waren of dat je ongewild seks had met een vriend of collega.

Wat er ook is gebeurd, hoe je ook twijfelt, als het niet oké voelt, heb je reden om hulp te zoeken. Om antwoorden te vinden op je vragen en je weer rust te geven. Dus voelt voor jou een seksuele ervaring niet oké? Je kunt er direct iets mee. Op watkanmijhelpen.nl lees je wat anderen heeft geholpen en wat jou kan helpen.

Orange The World 2019

Internationale Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen

Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Van die dag tot 10 december wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd, ook in Nederland.

Everyday People zoekt jongeren die mee willen helpen aan een magazine en het daklozen diner

De stichting Everyday People zet zich in voor het Project 010 en in het kader daarvan bezig met een magazine waarbij de opbrengst ten goede komt aan daklozen. Oprichtster Asha Lachman zou voor de totstandkoming van dit magazine én bij de planning en uitvoering van een daklozen diner in december jongeren willen inzetten die hier werkervaring in willen opdoen. Voor het magazine mogen ze meelopen met de journalisten en fotografen, zelf een column schrijven of meewerken aan de opmaak/ lay-out.

Tientallen slachtoffers huiselijk geweld noodgedwongen opgevangen in hotels

Vrouwen die halsoverkop moeten vluchten voor hun gewelddadige partner kunnen naar de vrouwenopvang toe. Maar daar zijn lang niet altijd genoeg noodbedden. Om ze toch uit hun gevaarlijke situatie te kunnen halen, worden er jaarlijks tientallen vrouwen in hotels ondergebracht. Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3.

Jeugdartsen: opvoedhulp moet stress bij kinderen verminderen

Europese jeugdartsen ondertekenden op 11 september 2019 in Rotterdam een verdrag waarin zij vastleggen dat ze ouders meer gaan ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Zij willen de stress, waar steeds meer kinderen en jongeren mee kampen, terugdringen.

Ook zonder lichamelijk contact kan seksueel misbruik plaatsvinden

Filmpje waarin een arts-onderzoeker geïnterviewd wordt over seksueel misbruik tegen kinderen en jongeren

Ongeveer dertig procent van de Nederlandse kinderen krijgt voor de achttiende verjaardag te maken met een vorm van seksueel geweld. Dat blijkt uit cijfers van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen. En het is ook nog eens heel moeilijk om signalen van seksueel geweld te benoemen. Waar kun je als professional dan wel op letten als je seksueel geweld wilt voorkomen of stoppen?

 

Jaarcongres huiselijk geweld

21 november 2019

Blauwe plekken en lange mouwen:

Huiselijk geweld is overal! 

Tijdens het Jaarcongres Huiselijk Geweld worden oorzaken, symptomen en gevolgen van huiselijk geweld behandeld. Zo komen de Kinderbeschermingswet en de gemeentelijke aanpak aan bod, maar ook de mechanismes die ten grondslag liggen aan kindermishandeling. Zoals armoede of psychische problemen. Er worden concrete manieren besproken waarop wij als omstanders kunnen ingrijpen als we een kind zien met blauwe plekken of schrikachtige reacties als iemand te dichtbij komt.

Week tegen kindermishandeling - 18 tot en met 24 november

Praat maar - ik luister

De week van 18 tot en met 24 november is de Week tegen Kindermishandeling.

De gemeente Rotterdam vraagt leerkrachten en docenten van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en middelbaar onderwijs om in de week van 18 tot en met 24 november aandacht te besteden aan het onderwerp kindermishandeling. Het thema van dit jaar is 'Praat maar, ik luister'.

 

Coachingstraject voor vrouwen met geweldservaringen

De Nieuwe Toekomst geeft vrouwen weer perspectief

Heb jij te maken gehad met huiselijk geweld, heb je geen of weinig inkomen en wil je met hulp een nieuwe toekomst gaan opbouwen? Dan is De Nieuwe Toekomst iets voor jou!

Nieuw postadres Arosa

Met ingang van 1 juli is Heemraadssingel 82 niet langer ons postadres. Post voor Arosa kan in het vervolg gestuurd worden naar ons nieuwe postadres Vulcanusweg 279, 2624 AV  Delft.

Arosa blijft wel bereikbaar op het telefoonnummer 010 - 476 90 44 en op het algemene e-mailadres info@arosa-zhz.nl.

Personeelswijzigingen bij Arosa

De afgelopen periode zijn er wat personeelsveranderingen geweest bij Arosa. We zetten ze graag voor je op een rij.

 

Miriam Heringa nieuwe tweede bestuurder van Perspektief en Arosa

Miriam Heringa is per 1 september 2019 benoemd tot tweede bestuurder van Perspektief en Arosa.

Grip op Geld

Deze week is het de week van het geld. Een mooi moment om aandacht te vragen voor de financiële knelpunten van cliënten in de (vrouwen)opvang.

grootschalig onderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling

5,5% van de Nederlandse 18+ bevolking heeft de afgelopen vijf jaar te maken gehad met ten minste één voorval van fysiek of seksueel geweld dat werd gepleegd door iemand uit de huiselijke kring. Daarnaast wordt naar schatting zeker 3% van de kinderen mishandeld – veel daarvan betreft ernstige verwaarlozing. Dit blijkt uit grootschalig prevalentieonderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling uitgevoerd onder regie van het WODC.

Barbara Berkelaar-Banning nieuwe bestuurder Arosa

Met ingang van 1 februari 2019 worden de stichtingen Perspektief en Arosa bestuurd door mevrouw Barbara Berkelaar-Banning. Ook zullen de beide Raden van Toezicht samengaan en als één Raad van Toezicht voor beide stichtingen.

Arosa zoekt een Stagiaire Sociaal Raadsvrouw

De stagiaire Sociaal Raadsvrouw vormt een schakel tussen de cliënt en (maatschappelijke) instanties. De Sociaal Raadsvrouw richt zich in het (individuele) contact op vragen, tekorten en problemen van cliënten die samenhangen met sociale zekerheid, belastingen, arbeid, huisvesting, vreemdelingenrecht, personen- en familierecht, onderwijs en consumentenzaken.

Pakjesavond dankzij Actie Pepernoot

Dankzij Actie Pepernoot van het Nationaal Fonds Kinderhulp hebben de kinderen in onze opvang een mooie pakjesavond beleefd.

Een mooie Christmas Wish van de SOAP Foundation

SOAP Foundation maakt de inzameling van ongebruikte/ongeopende beautyproducten mogelijk. Deze ‘unused beauty products’ worden gedoneerd aan goede doelen zoals diverse vrouwenopvang instellingen in Nederland. Dit jaar heeft de SOAP Foundation twee keer een donatie van beautyproducten gedaan op een van onze opvanglocaties. Vandaag ontvingen we deze mooie kerstwens van de SOAP Foundation.

Een terugblik op de vakantieschool-pilot van Werken als een Paard

De zomervakantie is een tijd vol avontuur, zon en vrijheid. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen die in een crisisopvang wonen of ambulante zorg krijgen, zijn vaak met hele andere dingen bezig terwijl het voor hen misschien wel het belangrijkst is om even weg te kunnen uit de dagelijkse verplichtingen. De Stichting Werken als een Paard bezorgde deze zomer de kinderen die in de opvang van Arosa verblijven een onvergetelijk avontuur op De Veluwe, vol met klimmen in bomen en spannende ontdekkingstochten.

Nieuwe factsheets beschikbaar over huiselijk geweld en kindermishandeling

Vijftig zorg- en welzijnsorganisaties bundelen kennis

Meer dan vijftig organisaties die werken aan de preventie en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben hun kennis en expertise gebundeld in meer dan 25 factsheets die in deze Week tegen Kindermishandeling en voorafgaand aan de Dag voor het Uitbannen van Geweld tegen Vrouwen (25 Nov) beschikbaar komen. De factsheets zijn bedoeld om professionals te helpen bij het signaleren van verschillende vormen van geweld en bij hoe te handelen wanneer er signalen bestaan.

 

Zonta Handbagsale tegen Geweld tegen Vrouwen groot succes

Zonta clubs organiseren Handbag Sale tegen geweld

Op zondag 25 november, Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen organiseerden de Zonta clubs een handbag sale. Deze actie waarvan de opbrengst ten goede komt aan Hear my Voice was een groot succes.

Rotterdamse bedrijven pakken Huiselijk Geweld aan

gratis toolkit en e-learning beschikbaar voor werkgevers

Naar schatting is tien tot vijftien procent van het ziekteverzuim in Nederland het gevolg van huiselijk geweld. Dit was aanleiding voor de gemeente Rotterdam om samen met Augeo Foundation een toolkit en online cursus te ontwikkelen speciaal bedoeld voor HR-managers, leidinggevenden en case managers Arbodiensten. In de cursus leer je alert te zijn op signalen van huiselijk geweld en wat je kunt doen wanneer jij je zorgen maakt om een werknemer. De toolkit van de gemeente Rotterdam biedt werkgevers praktische handvatten waaronder een stappenplan, handboek, folders.

Een mooi gebaar

Kees en Marijke Sengers schenken huwelijkscadeau

Kees en Marijke Sengers zijn dit jaar 50 jaar gelukkig getrouwd en gaven op 9 september een feest voor vrienden en familie. Aan hun gasten vroegen zij dit bijzondere huwelijkscadeau.

Soap Foundation doneert beautyproducten

'Beauty should not be a luxury'

SOAP FOUNDATION maakt de inzameling van ongebruikte/ongeopende beautyproducten mogelijk. Deze ‘unused beauty products’ worden gedoneerd aan goede doelen, zoals diverse vrouwenopvang instellingen in Nederland.

Werken als een paard in de manege en op de Veluwe

Een bijzondere en ieder jaar terugkerende dag voor de kinderen in de opvang

Ook dit jaar heeft Werken als een paard de kinderen in onze opvang weer een bijzondere dag bezorgd. Op 15 augustus op de Rotterdamsche Manège en een week later een hele dag op de Veluwe.

Kinderen naar de Efteling dankzij deze gulle gevers

In de herfstvakantie is het zover, de kinderen en hun moeders in de opvang van Arosa gaan een dag naar de Efteling. Dit is mogelijk dankzij de vele mensen die hun Efteling spaarkaarten hebben gedoneerd en Kinderdagverblijf In De Wolken die de opbrengst van hun loterij aan Arosa heeft geschonken.

Hear my Voice, voor een luisterend oor bij huiselijk geweld

Slachtoffers van partnergeweld: van veerkrachtig tot complex

Verslag van het doelgroepenonderzoek bij Stichting Arosa

De Erasmus Universiteit heeft onderzoek gedaan naar de cliëntenpopulatie op de crisisopvang van Arosa.

Rianne Kok, onderzoeker: "De focus op het verhogen van de zelfredzaamheid is te simpel en niet uitgebreid genoeg voor deze groep",

 

Princess Raihaana, een van de finalisten Indian Beauty Queen vertelt haar verhaal: “Arosa is mijn redding geweest”

Raihaana Ainoel is finaliste in de Indian Beauty Queen verkiezing. Op 1 maart heeft Raihaana samen met mede-finaliste Ranjeeta Doerga bij Arosa een interview gegeven over haar beweegredenen zich in te zetten voor de vrouwen in de opvang bij Arosa.

Onderzoek Welk geweld telt?

Zorgelijk beeld partnergeweld

Het onderzoek Welk geweld telt? Opvattingen van Nederlanders over partnergeweld levert voor het eerst inzicht in hoe Nederlanders aankijken tegen geweld tussen (ex-)partners.

Digitale stalking steeds groter probleem

safetyNed in uitzending RTV Rijmond

Vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld worden steeds vaker digitaal gestalkt. Online of via social media worden ze in de gaten gehouden, lastig gevallen of bedreigd. SafetyNed, dé expert in online veiligheid bij huiselijk geweld helpt hulpverleners en cliënten. Donderdag 11 januari heeft RTV Rijnmond een nieuwsartikel gewijd aan safetyNed.

Coaches gezocht voor het project de “Nieuwe Toekomst”

Investeren in een toekomst na huiselijk geweld

Arosa, Dona Daria en Avant sanare starten het project ‘De Nieuwe Toekomst’ in Rotterdam. In dit project worden vrouwen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld gemotiveerd en geactiveerd om zelf weer de regie over hun eigen leven te nemen. Voor het project De Nieuwe Toekomst zoekt Arosa vrijwillige coaches. De coach geeft de deelneemster zelfvertrouwen en stimuleert haar in haar eigen ontwikkelingstraject.  

Dona Daria zoekt 10 Vrijwillige Toekomstmakers in Rotterdam

De Stichting Dona Daria zoekt vrijwilligers die zich willen inzetten als toekomstmakers voor het project In je Kracht: samen bewegen naar een nieuwe toekomst.

Als Toekomstmaker ben je van groot belang voor vluchtelingen die na het afronden van de inburgeringscursus mee willen doen in Rotterdam. Je steunt hen hierin met jouw enthousiasme en inzet. Samen met de deelnemer maak je een plan voor de toekomst. Je helpt de vluchtelingen met het in praktijk brengen van de Nederlandse taal. Je bezoekt met de vluchteling bijvoorbeeld een apotheek, het gemeenteloket of een uitzendbureau.

Wil jij deze uitdaging aangaan in Rotterdam?

safetyNed

online veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld

SafetyNed biedt slachtoffers en hulpverleners kennis en tools om veilig online te kunnen zijn.

‘2DOC: Vrouw slaat man' over mannen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld

Een documentaire van Elena Lindemans

Van mannen wordt verwacht dat ze voor zichzelf opkomen, dat ze sterk zijn, en dat ze hun vrouw beschermen. Maar wat nou als het geweld juist van hun eigen vrouw komt? Op zes plekken in Nederland worden jaarlijks ruim honderd mishandelde mannen opgevangen. De documentaire ‘Vrouw slaat man’ biedt een unieke kijk in de tot nu toe verborgen wereld van mannen die bang zijn voor hun vrouw en in een mannenopvang leren voor zichzelf op te komen

Onderzoek naar ervaringen van moeders/kinderen en uitvoerenden met het programma Tijd voor Toontje

Tweejarig evaluatieonderzoek per september 2017 van start

In samenwerking met Blijf Groep heeft het AMC De Meren/De Bascule, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij de onderzoekscommissie van het Fonds Kinderpostzegels een aanvraag ingediend voor een kwalitatief evaluatieonderzoek naar Tijd voor Toontje. Deze aanvraag is goedgekeurd!

Vrouwen in de Knel

Onderzoek Nationale Ombudsman naar knelpunten in de vrouwenopvang

Vandaag (6 juli) verscheen het onderzoek van de Nationale Ombudsman naar (financiële) knelpunten in de vrouwenopvang verschenen. De Ombudsman heeft in kaart gebracht tegen welke (financiële) knelpunten vrouwen aanlopen bij de instroom, tijdens het verblijf en bij de uitstroom uit vrouwenopvanglocaties. 

Goed om te delen

Doneer de verkoop van je tweedehands spullen voor Kinderhulp

Delen is goed en leuk en via Goedomtedelen.nl wordt dit heel makkelijk gemaakt. Deze nieuwe koop- en verkoopplek voor tweedehands spullen biedt verkopers de kans hun opbrengst te delen met Nationaal Fonds Kinderhulp! Een nieuwe manier van doneren dus én een mooie kans om je steentje bij te dragen aan kindergeluk.

Arosa in tv-uitzending Samen Sterk!

Op zaterdag 4 juni was de uitzending van het nieuwe televisieprogramma Samen Sterk ! van SBS6 waaraan Arosa ook een bijdrage heeft geleverd.

Toch blijven zwemmen

dankzij het PlonsFonds

Het PlonsFonds is opgericht door Ladies’ Circle De Leest en Nationaal Fonds Kinderhulp. Dankzij een bijdrage van het PlonsFonds kan een van de kinderen in onze opvang toch naar zwemles blijven gaan.

Rotterdam heeft een Centrum Seksueel Geweld

Op 1 juni is het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam officieel van start gegaan.

Signaleren kan je leren

Minstens 1 miljoen professionals kunnen in de praktijk te maken krijgen met kindermishandeling, huiselijk- en seksueel geweld. Signaleren en handelen volgens de wet meldcode is verplicht. Op de website signalerenkanjeleren.nl vinden professionals tools om op de juiste manier in actie te komen.

Interventiebeschrijving AWARE opgenomen in Databank Effectieve sociale interventies

Goed beschreven

 

De afkorting AWARE staat voor: Abused Women’s Active Response Emergency. AWARE is er voor slachtoffers van stalking die systematisch te maken hebben met fysieke of mentale bedreigingen. Arosa heeft de interventiebeschrijving AWARE geschreven die is opgenomen in de Databank Effectieve sociale interventies onder de noemer 'goed beschreven'. Dit houdt in dat onder andere de aanleiding, doelgroep en de aanpak duidelijk beschreven zijn.

 

 

Veilige Toekomst

doen wat nodig is voor kinderen in de opvang

Kinderen in de opvang hebben al veel meegemaakt, waaronder het geweld tussen hun ouders. Kinderen in de opvang hebben zorgen om zichzelf, maar ook zorgen om hun ouders. "Als ik alles tegen mijn moeder zeg wat ik voel en wat ik heb meegemaakt, dan ben ik bang dat mijn moeder meer zorgen krijgt..."

 

Eerste hoogleraar forensische pathologie wil signalering mishandeling verbeteren

artsen moeten eerder tekenen van mishandeling herkennen

Bela Kubat van het Maastricht UMC+ en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aanvaardde 11 december 2015 de eerste Nederlandse leerstoel forensische pathologie. Zij pleit onder meer voor de inbedding van forensische pathologie in de opleiding van artsen, zodat deze beter in staat zijn om gevallen van mishandeling te herkennen en om tijdig hulp te bieden.

Aanbod in de schijnwerpers

Aware, het programma om stalking en belaging te stoppen

Aware is in 1991 ontwikkeld in Canada en bedoeld om vrouwen (en kinderen) sneller en beter te kunnen beschermen tegen mishandeling en bedreiding van ex-parners. In 1997 kwam Aware naar Nederland op initiatief van de toenmalige stichting Vrouwen- Hulp en Gezondheidscentrum Sara. Sinds 2001 heeft Arosa Aware onder haar hoede genomen.