Jeugdartsen: opvoedhulp moet stress bij kinderen verminderen

Europese jeugdartsen ondertekenden op 11 september 2019 in Rotterdam een verdrag waarin zij vastleggen dat ze ouders meer gaan ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Zij willen de stress, waar steeds meer kinderen en jongeren mee kampen, terugdringen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong veel stress ervaren later ook vatbaar zijn voor stressgerelateerde klachten zoals burn-out, depressie en hart- en vaatziekten. Vooral in de eerste duizend dagen (vanaf de zwangerschap gerekend) en in de adolescentie zijn kinderen vatbaar voor stress.

Consultatiebureaus

"Als het goed met ouders gaat, gaat het ook beter met de kinderen", stelt Henrique Sachse, jeugdarts en tevens voorzitter van externe linkde EUSUHM, de Europese vereniging van Jeugdgezondheidszorg op externe linkAD.nl. Daarom moet er volgens de jeugdartsen bijvoorbeeld bij consultatiebureaus meer ruimte komen om over het leven van de ouders te praten. Veel jeugdartsen en -verpleegkundigen vinden het lastig hun zorgen over een kind te uiten. Daarom komen er meer trainingen.

Hulpprogramma’s

De jeugdartsen willen ook dat meer gemeenten jonge, kwetsbare ouders ondersteunen. In sommige gemeenten gebeurt dat al. Tijdens de zwangerschap zijn er bijvoorbeeld huisbezoeken en ook in de eerste jaren na de geboorte kunnen ouders opvoedhulp inschakelen. Maar zulke hulpprogramma's zijn er nog niet overal.