'Het is niet jouw schuld'

Door het Corona-virus zijn kinderen de laatste tijd veel meer thuis. Een moeilijke situatie voor de kinderen die in hun eigen huis seksueel worden misbruikt. Het Centrum Seksueel Geweld schreef ze daarom een open brief met de titel: #nietjouwschuld. Vrijdag 1 mei lanceerde het Centrum speciaal voor kinderen de website nietjouwschuld.nl 

Op de website is de brief te vinden als videoboodschap van enkele bekende Nederlanders. Hiermee wil het Centrum Seksueel Geweld de kinderen een symbolisch hart onder de riem steken. En de kinderen die misbruik meemaken een ander perspectief geven op wat hen overkomt. 'En dat biedt de kans om vroeg of laat te gaan praten', zegt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld.

'Onthullen is een onvoorstelbare moeilijke stap. Kinderen die in hun eigen huis worden misbruikt, durven daarover niet te spreken uit angst en loyaliteit. Ze onthullen vaak pas in de volwassenheid, of zelfs nooit. Dat betekent eenzaamheid en gemis van steun die juist nodig is om te verwerken. Hopelijk geeft onze brief ze erkenning en misschien dat ene zachte zetje.'

Steunbetuigingen en hulp van BN'ers

Bijzonder aan de brief is dat deze is samengesteld uit talloze steunbetuigingen van mensen, die zelf als kind seksueel misbruik hebben meegemaakt. Ook bijzonder is dat verschillende BN'ers de brief als videoboodschap hebben ingesproken.

Het Centrum Seksueel Geweld hoopt dat de brief zoveel mogelijk kinderen bereikt. En dat kinderen durven contact op te nemen. Als ze niet durven te bellen, kunnen ze chatten. Hiervoor zijn bewust de chattijden uitgebreid zodat het Centrum nog beter bereikbaar is.

Bellen kan via 0800-0188

Chatten via www.centrumseksueelgeweld.nl