15 juni: Internationale Dag tegen ouderenmishandeling

Het houdt niet op, totdat je iets doet

Jaarlijks zijn ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van ouderenmishandeling, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. Ouderenmishandeling komt overal voor, ook bij jou in de buurt. Op maandag 15 juni, de Internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen. Want het houdt niet op, totdat je iets doet.

  • Marians broer mishandelde hun moeder jarenlang. Lees verder
  • Het echtpaar Meijer vermoedde ouderenmishandeling bij hun buurvrouw. Lees verder
  • Financiële uitbuiting: Lindy kwam in actie en besprak haar zorgen. Lees verder
  • Geestelijke mishandeling en financiële uitbuiting: Monique kwam in actie en besprak haar zorgen met haar zus en won professioneel advies in. Lees verder

Vijf dingen die je kunt doen bij vermoedens van ouderenmishandeling

Vermoed jij ouderenmishandeling? Dit is wat je kunt doen.

  1. Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger. Is het eenmalig of komt het langere tijd achter elkaar voor?
  2. Praat over je zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
  3. Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om de oudere te laten weten dat je er voor hem/haar bent en dat hij/zij niet alleen is.
  4. Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen, bijvoorbeeld, hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken?
  5. Je kunt altijd gratis bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 2000 of chatten via www.veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem. Als jij de situatie beschrijft, kunnen de hulpverleners je advies geven over wat jij kunt doen en hoe zij je kunnen helpen

Tips om het gesprek aan te gaan met iemand om wie je je zorgen maakt

  1. Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat de ander zich op zijn gemak voelt.
  2. Stel open vragen over wat je is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
  3. Oordelen helpt niet, mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten, ook niet als je zelf boos wordt van wat je hoort. Richt je op de persoon voor je en vraag door.
  4. Blijf kalm als de ander tijdens het gesprek erg emotioneel wordt. Probeer hem of haar dan even af te leiden, bijvoorbeeld met een praktische vraag.
  5. Doe geen beloftes die je niet kunt houden. Hoor je iets wat niet goed is? Beloof dan niet dat je iets geheim houdt, maar vraag of je de ander mag helpen.

Advies en hulp

Heb je zelf het vermoeden dat een oudere in jouw omgeving wordt mishandeld? Doe iets met je zorgen en kom in actie. Zeker in deze onzekere coronatijd waarin ouderen minder sociale contacten hebben. De website www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vertelt je hoe. Zo vind je er onder andere de signalen van ouderenmishandeling en tips om het gesprek aan te gaan. Voor advies en hulp - ook als je twijfelt of het wel om oudermishandeling gaat - kun je gratis bellen met Veilig Thuis via 0800-2000 of op werkdagen chatten via www.veiligthuis.nl. Dat kan anoniem.

Meer tips?
Ga naar ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl voor meer informatie en tips over op welke signalen je kunt letten en hoe je het gesprek kunt openen.

Meer informatie:

  • Ouderenmishandeling: ‘ik beschouw dit als een oplosbaar probleem’ - Lees verder
  • Factsheet financiële uitbuiting - Lees verder
  • Factsheet ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg - Lees verder
  • Onderzoekssamenvatting Aard en omvang ouderenmishandeling - Lees verder