Bijeenkomst op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Stop femicide!

 

Crime passionnel, familiedrama of conflict in de relationele sfeer: als het om partnergeweld gaat worden er vaak eufemistische woorden gebruikt. Ook de term ‘huiselijk’ geweld is problematisch: er is niks gezelligs of huiselijks aan en het laat onbenoemd dat partnergeweld bijna altijd draait om geweld door mannen tegen vrouwen.

Door verhullend taalgebruik draaien we als samenleving om het probleem heen. Daarom willen we op 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – meer bekendheid geven aan de term femicide: moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn.
Tijdens deze bijeenkomst staat de wisselwerking tussen de taal van kunst en de taal van beleid centraal. Tussen de kunstwerken uit de tentoonstelling Counterbodies komen verschillende samenwerkingspartners aan het woord. In aanwezigheid van de kunstenaars ontstaat er een levendige uitwisseling vanuit verschillende invalshoeken.

Wil jij meer weten over het belang van taalgebruik, de cijfers achter femicide en meedenken over hoe geweld tegen vrouwen verder terug te dringen is? Kom dan naar onze stadsbrede bijeenkomst op 25 november!

Praktische informatie

Wanneer? 
Vrijdag 25 november 2022, van 16.30 uur tot 19.00 uur, daarna is De Achtertuin nog open voor de tentoonstelling.

Waar?
De Achtertuin, Oostzeedijk 108, Rotterdam

Voor wie? 
Rotterdamse professionals en andere Rotterdammers die meer willen weten over femicide, de aanpak van geweld tegen vrouwen en willen meedenken over hoe we gendergerelateerd geweld kunnen voorkomen.


Programma

  • 16.30 uur inloop
  • 17.00 uur welkom en voorstel van de verschillende organisaties: Arosa, Dona Daria, IDEM, Orange the World en Counterbodies
  • 17.10 uur kennismaking onder elkaar
  • 17.30 uur ervaringsdeskundige
  • 17.40 uur deskundige licht cijfers en terminologie toe
  • 18.00 uur ervaringsdeskundige
  • 18.10 uur pauze
  • 18.25 uur bijdrage Waikuma
  • 18.50 uur nabespreking en opening tentoonstelling

Klik hier om je aan te melden

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door IDEM Rotterdam, Dona Daria, Arosa, UN Women, Soroptimisten, Zonta, CBK, Neon, Gemeente Rotterdam, GAEA, Frouwenfonds, Counterbodies en De Achtertuin.