Aanscherping werkwijze Meldcode en Veilig Thuis

Kamerbrief van staatssecretaris van Rijn

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is samen met de functie van Veilig Thuis een van de fundamenten onder de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties. In de voortgangsrapportage geweld in afhankelijkheidsrelaties van januari 2016 zijn verschillende maatregelen opgenomen om het gebruik van de meldcode te intensiveren en minder vrijblijvend te maken.

Een van de in de voortgangsrapportage genoemde maatregelen is het koppelen van informatie over gezinnen zodat een betere inschatting van de veiligheid kan worden gemaakt. Ook is het voornemen genoemd van een registratievereiste. Dit houdt in dat professionals bij het inschakelen van hulp dit ook bij Veilig Thuis bekend maken. Nu bevat stap 5 van de meldcode een keuze: óf melden bij Veilig Thuis óf hulp verlenen. Van Rijn benadrukt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat het belangrijk is dat juist bij ernstige vermoedens van mishandeling waarbij hulpverleners een hulptraject starten, de informatie gedeeld wordt met Veilig Thuis.

Het vervolg
Partijen in het veld zijn uitgenodigd om verder invulling te geven aan de ambities uit de voortgangsrapportage en deze te verwerken tot een voorstel. Dit gebeurt onder voorzitterschap van de heer Jan Dirk Sprokkereef van Samen Veilig Midden Nederland.

Meer informatie